Skip to content

Interview HR Frisse Blikken

inkijkje

Elke week spreek ik een professional uit het veld over solliciteren. Deze week is dit Madeleine, HR manager bij Frisse Blikken.

Hoe kan je opvallen tussen de massa van werkzoekenden?
Wees authentiek. Als je over jezelf vertelt som dan niet de standaard competenties op waar iedereen zich in kan vinden. Blijf weg van containerbegrippen (geen impact maken, werken aan een duurzamere wereld). Vertel liever een verhaal dat kleiner en dicht bij jezelf is, dat is geloofwaardig én maakt nieuwsgierig. Als je solliciteert bij een vooruitstrevend bedrijf mag je ook best op een wat brutalere manier schrijven. Trek de stoute schoenen aan, want zij zullen lef willen zien.

Solliciteren met weinig werkervaring, hoe pak je dat aan?
Focus je niet alleen op werkervaring. Ook bij hobby’s, bijbanen, sporten of neven-activiteiten ontwikkel je competenties. Het is belangrijk om juist hier de nadruk op te leggen. Hoe? Maak eens een venndiagram. Teken een cirkel met de skills, eigenschappen en ervaring die ze vragen voor een baan. Teken nu nog een cirkel waarin je jouw competenties, skills en ervaring opschrijft. Ga op zoek naar de overlap en benadruk dit in je gesprek of brief. Je hebt altijd meer in huis dan je denkt. 

Hoe laat je jezelf zien in een video sollicitatie-gesprek?
Ga zelf op een leuke plek zitten en vermijd een formele witte achtergrond. De omgeving waar jij bent zegt veel over jou. Reageer ook op de omgeving van je gesprekspartner. Hangt daar een fiets of zie je veel natuur? Dan is dat de uitgelezen kans om het gesprek wat persoonlijker en spontaner te maken!

All rights reserved © Sabine Rikkers